Momma

Var ju tvungen att googla på "Momma" när vi var i Kiruna för jag insåg ju att Mommagatan inte hade den betydelse som jag ville att den skulle ha, när det dessutom på vrat hotell fanns en restaurang som hette Momma Steakhouse!! Här kommer förklaringen!!

"Momma var en vitt förgrenad industriidkarsläkt, på 1500-talet bosatt i Aachen och dess närhet, där medlemmar av densamma ägnade sig åt bergsbruk och tidigt övergick till protestantismen. Därifrån utbredde den sig till bland annat Nederländerna, England, Tyskland och Sverige.

Tre bröder, Willem, Abraham och Jakob Momma, inflyttade på 1640-talet till Sverige och ägnade sig åt handel och en bruksdrift, som blev en av landets mest betydelsefulla. De hade privilegier till bergsbruket i Masugnsbyn och Svappavaara och gick även i kompaniskap med Arendt Grape som 1646 erhållit privilegium på bergsrörelse i Torne lappmark och anlagt Kengis bruk.

Willem, död 1679, inrättade ett mässingsbruk i Nyköping 1646 och ägde även Hargs och Skeppsta bruk i Södermanland. Han var innehavare av Väderbrunn men förlorade senare sin förmögenhet. Abraham (1623-1690) och Jakob (1625-1678) adlades 1669 med namnet Reenstierna. Peter Momma (1711-1772) var sonsons son till Willem Momma."Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0