Expo Norr och Cruising

Ja så har sommarens "höjdpunkt" passerat. Det brukar vara Backtävlingen och cruisingen i Hammarn.  I år skippade vi backtävlingen eftersom våran diskmaskin behagade pajja på midsommaraftonen och for till Östersund för att inhandla en ny. Besökte även Expo Norr som vi inte varit på på många år, och tyvärr kommer det nog att ta många år igen innan vi far dit för vi (och har hört även många andra) blev båda lika besvikna för det kändes som det var mycket mindre och vi hittade inte nåt spännande, vi gick runt i ca 2 timmar och under den tiden hann vi även fika. Det var mycket folk och när vi åkte därifrån mötte vi en bilkö på säkert 5 km med människor som var på väg dit. Vi inhandlade i alla fall en diskmaskin innan vi åkte hem och glada i hågen lastade vi av den och skulle motera in den men då stämde inte uttaget för vattenslangen så det är fortfarande handdisk som gäller!

Cruisingen på kvällen var som vanligt en folkfest på byn, med både barn och gamla och ännu äldre...Många fina bilar och som nästan alltid tur med vädret. Ja, det var väl årets "höjdpunkt" även i år.Nästa lördag blir det nostalgidans på Gerålund, inträde 10:- och förhoppningsvis många hemvändare från då det begav sig. Vi började ju vårt liv tillsammans med en dans till låten "Sjätte september" på Gerålund för 33 år sedan, så även om det tog många danser innan det "blev nåt" så är ju stället lite speciellt.


Mot hösten

Nu ska jag vara negativ igen och konstaterar därför att nu har det vänt och vi närmar oss hösten. Men okej då, det är väl ungefär 2 månader kvar av sommaren men nätterna blir ju lite mindre ljusa från och med nu. Skitväder är det oxå, blåst o moln o regn o åska. Blääää... I onsdags eftermiddag gick åskan så hårt hos oss att både faxen och videon gick sönder, vet inte om jag varit med om en liknande smäll nån gång tidigare. Det är ju inte utan att man har respekt för detta naturfenomen som har såna enorma krafter i sig och som är så oförutsägbar. Huuuuu...

Se större bild (öppnas i nytt fönster) 


 

Sju blommor under kudden....

Undrar om man ska testa och se om man drömmer om sin man?!?!?! Det får vi verkligen hoppas för i morron är det 28 år sen vi gifte oss och dessutom är midsommarafton på rätt datum, vilket inte händer särskilt ofta och vilket har gjort att vi aldrig vet när man ska fira, på midsommar eller den 20:de.Trevlig midsommar!

Sommar

Det känns väldigt konstigt just nu, det känns som sommaren är över och att det närmar sig höst. Det var ju så väldigt varmt och skönt i flera veckor och det var verkligen sommar, sen kom det här kalla regniga vädret, i natt vid 4-tiden var det +1,4 och dimma och det kändes verkligen som att det snart är höst. Men så idag när jag var i Hammarn så insåg jag att det är ju idag som sommaren börjar, för idag slutar skolorna och hela långa sommarlovet ligger framför oss, så sommaren har väl bara tagit en liten paus och kommer snart tillbaks får vi hoppas. Ungefär så här såg det ut när niorna for genom byn idag.Humle

Vi har 4 humleplantor nedanför våran balkong och dom är bara så faschinerande! Man kan nämligen se när dom växer, vet inte hur det går till men det likson skjuter ut som ett teleskopmetspö några centimeter lite då och då. Förut trodde jag att det var jag som såg "i syne", men P har oxå sett det så det är nog så de växer, men lite märkligt ser det ut.

.....och mer.....

Måste bara berätta om när jag fick mina första byxor med gylf, jag kan väl ha varit en 6-7 år eller så och hade fått ett par mörkblå, lite utsvängda sjömansbyxor med röda ankare längst ner på benen och GYLF. Min momma var en mycket parant och säkert oxå ganska bestämd dam och hon fick nog en smärre järnblödning när hon fick se byxorna som jag var så stolt över. Hon tog nämligen resolut byxorna och flyttade blixtlåset från mitt fram till vänstersidan som på alla andra byxor. Hon hade en enda kommentar, JÄNTAN SKA INTE HA "BÖXLUKA", och ingen vågade protestera, allra minst min stackars mamma som nog hade fullt sjå att trösta mig för mina i mitt tycke "förstörda" byxor. Jag kan säga att det hände aldrig igen, hon kanske fick böja sig för tiden.

Däremot var min momma en väldigt duktig sömmerska som även sydde kläder på beställning. Jag fick många fina klänningar bl a till skolavslutningar som hon sytt.

Mer nostalgi

Nånting som jag alltid önskat är att mina barn hade fått vara med på en bondgård då förut på småjordbrukens tid, när det inte fanns nån jäkt o stress o inga stora maskiner.

Jag var alltid med hos mina morföräldrar när det var slåtter o när man körde in höet, i lagårn där det fanns en 5-6 kor, nån kviga på tillväxt, några kalvar ett par grisar, höns och en häst som hette Frank. En ko-kalv-kviga var bara "min" och hette Kajsa. Det man minns bäst från slåttern var när jag o min momma gick iväg med fikakorgen, hon hade gjort "hemgjord" saft av sån där essens o så hade man med sig en sån där 3-liters flaska i träställning med svagdricka. Man satt i skuggan bakom nån nygjord höhässja och fikade, jag kan fortfarande känna lukten av det fuktiga höet. Alla hade all tid i världen och satt lugnt kvar länge och på nån lägda bredvid satt nån grannfamilj likadant. När man sen tog in det torra höet var höjdpunkten när man fick sitta uppe på hölasset o givetvis när man fick hoppa i höet inne i ladan. När man blev lite äldre kommer jag ihåg hur stolt man var när man ensam fick gå iväg för att öppna för korna när de skulle hem på kvällen, dom var ju så snälla så dom gick ju raka vägen utan protester. Jättemycket smultron fanns det oxå överallt, man åt ju fulla tallrikar med smultron och mjölk. Hos mina morföräldrar hade dom alltid en katt som hette Mona som fick kattungar varje sommar så jag hade alltid en liten kattunge att leka med.

Just den här känslan som man hade dom här somrarna det är nånting jag kan sakna fina sommardagar, lukter, ljud och liksom hela känslan. 

Nostalgisk

Idag plockade jag en syrenkvist och när jag luktade på den blev jag bara så fruktansvärd nostalgisk. När jag var liten flyttade vi alltid ut till en liten stuga "brystôge"på gården varje sommar, det var som vår semester tror jag. Det skedde alltid strax före midsommar och då skurade och fejade mamma alltid från golv till tak i vårt rätta hus. När det var klart plockade vi alltid en syrenbukett och satte där, och den där speciella lukten när man kom in där  och kombinationen av renskurat och syren kom för mig så verkligt idag. Jag kom ihåg att det var nästan lite högtidligt att gå in där under sommaren, och egentligen enda gången vi var där var när vi skulle prata i telefon. Vi hade en ringklocka i sommarhuset o så fick man springa iväg när det ringde. Inget kylskåp hade vi heller, men i jordkällaren fanns det ett litet utrymme som användes till det och där det alltid stod en skål med "tjuckmjôlk" för att "svige ihop", vet inte vad det heter på svenska, men man gjode ju sin egen "fil" med "tätte", gjord av tätört tror jag. Oj, vad mycke dialekt det blev! Inget rinnande vatten hade vi heller i sommarhuset, utan vi hämtade i hink i rätta huset och givetvis fick man värma vattnet på spisen och så stod man ute och diskade. Ingen toa hade vi heller, utan man fick snällt gå på utedass!! Hjälp, det låter som man är född på 1800-talet men det är "bara" 50 år sen det var så här. Alldeles i början när jag var liten kunde man inte ringa direkt till den man skulle prata med utan man ringde växeln, Hammarvågen hette det hos oss, och beställde till vem man vill bli kopplad o så kopplades man ihop och kunde prata. Tänk vilken skillnad mot dagens telefoni!


Magsjuka

Har haft nån konstig magsjuka som aldrig verkar gå över, precis när man tror man är frisk så tar det om igen. En dag kändes det som jag gått igenom en mangel, hade så fruktansvärt ont i kroppen. Är många som haft samma så man vet ju att det blir bra till slut. Det största problemet är att jag inte mår illa och att jag nästan hela tiden är JÄTTEHUNGRIG, men man törs ju inte frossa i vad som helst när man inte vet om det är över.

I övrigt kan man ju inte klaga på vädret. Tillbringar mina dagar på balkongen, för man kan ju inte hälsa på eller att nån kommer hit heller pga magen, men det blir ju så fruktansvärt varmt på eftermiddagarna. Förut har man ju verkligen suktat efter alla solstunder man kunnat få, men i sommar har man all tid i världen så skuggan får oxå besök då och då. Känns som jag har lagt ner alla projekt nu och bara njuter, för det är det här man såg fram emot när man blev arbetsbefriad, en helt ledig sommar med sol och värme! Det kommer säkert regndagar när man kan göra alla måsten!!

Ha det så bra, det känns som det kommer bli långt mellan inläggen nu i sommar!!

RSS 2.0