Ragunda - min hembygd...

...heter en bok av Anton Andersson. Så hette också mitt specialarbete på gymnasiet för många år sedan. Det var baserat på boken och det jag kommer ihåg är allt som stod om alla människor som bodde i byarna, alla affärer och små företag som fanns, stora skolklasser och skolor i alla byar. Och vad finns det nu? 4 eller 5 skolor i hela kommunen, 1 eller 2 personer i varje hushåll, snart ingen service, bussar som går den stora fina vägen i stället för genom byarna där de stackars få innevånarna bor kvar osv. Befolkningen minskar för varje år och vi har en av Sveriges högsta skatter. Då blir det ju en negativ spiral och fler o fler flyttar, inte minst de som tjänar mest.

Nånting som jag funderat på länge är att det borde finnas en lag att alla som är anställda av kommunen måste vara skrivna och betala skatt i den kommun de arbetar. Dels för att de ofta har höga löner och därmed betalar ganska mycket skatt, men också för att jag inte tror att man lägger ner själ och hjärta för en kommun om man inte själv bor där och är beroenede av den service som finns där. 

Sen har vi ju vattenkraften som ju borde ge återbäring till de kommuner som producerar den, och i så fall hade våran kommun nog varit en rik kommun. Läste nu att Landshövding Maggie skulle få avgå och då tycker jag att Per Söderberg ska bli vår nya landshövding för han har verkligen kämpat för att de små inlandskommunerna ska få återbäring för vattenkraften och blir han landshövding kanske han har mer att säga till om!!

Kommentarer
Postat av: Kickan

Jaså så du har också börjat blogga! I flera dagar utan att säga nåt =) Jag håller definitivt med dej om den lagen, det säger ju sej självt att man inte antränger sej om man inte är beroende avkommunen; har barn på dagis eller föräldrar på äldreboende! Då gör man bara sitt jobb mellan 8-17 och sen åker hem till Östersund igen!

2008-01-16 @ 14:03:09
Postat av: Helena igen...

Jo, under arbetet med annorlunda ragunda kom den diskussionen upp många gpnger, nästan alla anställda tyckte oxå det. Och det kan jag oxå tycka sådär på rak arm. Men då sa urban dahlgren att vi kan ju inte ha tvinga folk att bo här, folk måste ju få bo var de vill, hur skulle de se ut, att tvinga folk att flytta, vem vill komma och jobba här då?? Ska alla som jobbar på Z eller jämtlamell också flytta hit då?? Eller ska den lagen bara gälla kommunledningsanställda?? NÄe, så kan vi ju faktiskt inte ha det. Däremot, så tycker jag att de skulle betala skatt i den kommun de jobbar. Och speciellt eftersom nästan alla höginkomsttagare på kommun inte bor här. Men annars kanske man ska fundera över, varför är det bara folk utifrån som sitter på ledande tjänster?? Varför är det inga kommuninnevånare?? Vi kanske ska vara arga på oss själva, för att vi inte tar tag i problemen, istället för att bli arga på de som kommer utifrån, och faktiskt försöker hjälpa oss... Kanske...

2008-01-16 @ 14:44:08
Postat av: Kickan

När man ser det ur den synpunkten så är ju faktiskt det också sant, man kan inte tvinga folk att bo där dom inte vill! Samtidigt vore det ju dumt att skatta där man jobbar, för då får man ju ingenting tillbaka, så ska man ju istället få all service ifrån den kommunen. Så det håller ju inte heller! Men visst borde man fundera på varför majoriteten av alla ledande poster innehas utav "utbölingar". Jag tror inte att det endast beror på att vi kommuninvånare inte engagerar oss, för det är många ragundabor som jobbar i kommunhuset! Men det beror nog också på att "kompetensen" inte finns, dvs utbildade osv. Men då kan man ju fråga sig vilket som är viktigast när man styr en kommun: Akademikompetens eller att man verkligen brinner för och vill sin kommuns bästa?! Tar man en titt på nuvarande kommunalråd så verkar ju varken kompetens, logiskt tänkande eller engagemang vara ett krav för att få den posten.....

2008-01-16 @ 15:27:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0