31 augusti

Idag är det sista dagen i augusti och ute på gården ligger det 2 stora fläckar med HAGEL!! Måste ha haglat innan jag kom hem för jag har inte sett nån nederbörd!! Att jag ens la märke till det var för att jag skulle fota himlen som var så fin i kväll, så här får ni både himmel och helvete hagelbilder! Får hoppas att det bara är ett skrämskott och att det dröjer ett tag innan vintern kommer!!
Glödlampan

Onsdagkväll och plötsligt har mer än halva arbetsveckan passerat! Inget särskilt som händer, det bara lunkar på i den vanliga vardagslunken, jobbaätasovajobbaätasova osv.....blir inga promenader trots att jag inte kan skylla på vädret, men har ingen lust när jag kommer hem runt 6 och så ska jag äta och sen vill jag bara slappa, inte nödvändigtvis framför TVn för tycker inte det finns nåt att se just nu!!

Vet ni att idag är det sista dagen för vår gamla vanliga GLÖDLAMPA, nu blir det lågenergilampor och halogenlampor och allt vad det heter för hela slanten! Det är säkert jättebra för miljön, annars skulle dom väl inte bestämma att det ska vara så här, men jag undrar kommer dessa nya lampor att finnas i färg oxå eller bara i vitt? Jag tänker på min Vildhusslampa som är så fin med rosa eller röd liten päronlampa i, vad händer med den? Många andra fönsterbelysningar är ju oxå fina med färgade lampor!! Nån som vet hur det blir??
Rabatt

Av bara farten har jag oxå gjort om våran rabatt nedanför balkongen, eller rabatt och rabatt, det har mest bara varit 4 humle som växt där och tagit all näring från några stackars plantor!! I våras var det bara 3 av humlena som kom upp, när jag började kolla vad som hänt med den fjärde visade det sig att den intagits av ett gäng myror som gjort den till sitt hem!! Gick och funderade vad vi skulle göra, förutom att få bort myrorna, skulle vi köpa en ny eller vad?

Började gräva lite försiktigt för att få bort resterna av den nu döda humlen med alla dess rötter. Snart bestämde jag mig för att gräva upp hela den 8 meter långa rabatten, att ta bort alla humle och göra en riktig rabatt med perenner. Det här var ju lättare sagt än gjort, som jag har rivit och slitit med alla dessa rötter, vet fortfarande inte om jag lyckats utrota dem, men jag vet att jag verkligen har försökt!! Många bra gympapass blev det i alla fall!  Många säckar jord har jag oxå kånkat på, men jag hade ju 3 veckors semester så jag hade gott om tid och kunde ta det i min egen takt, men det var så kul så jag gjorde det mer än gärna!!

Sen var det bara det roliga kvar, att hitta plantor att sätta, att flytta befintliga, att få gräva upp nån hos nån annan och att köpa några nya! Eftersom jag kom på det här så sent var ju själva plantsäsongen redan över, men hittade en del "godbitar" på rea i alla fall.Hittade en del fina blommor i mina egna rabatter oxå, bl a en helt underbar blå akleja som jag aldrg sett blomma förut!Nu är jag lite otålig och vill att det ska bli nästa vår snabbt, för det är ju först då man ser hur det blir, vilka plantor som tagit sig, vart det behöver kompletteras osv.

"Kårschäng"

Jag hade en pappa som alltid odlade och hade ett stort trädgårdsland "kårschäng" (kålsäng) så länge han levde. Jag har aldrig varit särskilt intresserad, eller det har kännts så besvärligt, att börja anlägga ett trädgårdsland. Att träda i flera år för att få bort allt ogräs, att införskaffa jordfräs osv. Har tyckt att det har räckt med lite blommor i nån rabatt och i balkonglådor. Jag har i flera år velat ha en jordgubbspyramid, men den ska ju göras oxå så inte heller det har det blivit nånting av.

 Men tack vare mina flickor vaknade mitt intresse lite grann, man kan ju odla i PALLKRAGAR, nästan inget grävande, ingen träda, minimalt med ogräs!! Bara att börja med andra ord. P hade 2 små som han inte använde och sen införskaffade jag en större och en massa jord!! Å en massa fröer, några pyttesmå jordgubbs- och smultronplantor och en gräslökstuva och sen satte jag igång!! Å vad roligt jag haft och vad det har växt och vad jag har skördat!! Ett tag kändes det som jag var på väg att bli kanin när plocksalladen växte mer och mer, hur än mycket jag plockade:-)

Vad satte jag då? Jo, ärtor, morötter, rädisor, persilja, dill, salladslök och nån variant av purjo. Dessutom ringblommor, astrar och luktärter. Man lär ju av sina misstag, pyttesmå frön blir stora plantor och det blev ganska trångt i mina pallkragar!!

15 juni28 juni13 juli20 augustiMen, men, nu är rädisorna och salladen uppätna liksom ärtorna, dill och persilja i gott förvar i frysen. Morötterna är fortfarande på tillväxt, skulle nog ha gallrat dom, men en del är riktigt stora! Salladslöken och purjon är fortfarande kvar i jorden och gräslöken växer så det knakar. Ringblommorna blommar som bäst och nya slår ständigt ut trots att jag plockar nya fräscha mest varje dag.Smultron har det blivit en hel del av, jordgubbarna bara några stycken, men goda! Nu skulle jag ha behövt en ny pallkrage för att sätta nya plantor av alla utväxter....men det är ju liksom inte säsong nu!!

Till nästa år måste jag köpa minst 3 nya kragar, vill gärna sätta några potatisar i en och sen ha en egen för snittblommorna och dessutom odla lite fler olika saker, ja och så en för lite mer jordgubbsplant.....kan bli hur stort som helst, måste nog hejda mig så det fortfarande är roligt och inte blir betungande....

Men jag måste säga att det är ganska fashinerande att se hur dom ibland pyttesmå fröna blir till stora plantor på bara några veckor!!

Den enda som inte är helt förtjust är den gräsklippande mannen som måste snirkla sig runt pallkragarna, men han tycker att det gott att äta!!

29 augusti

Idag fyller så min man år på riktigt, grattis grattis!! Har ätit en tårtbit nu, men vi firade ju igår så det har varit väldigt lugnt! Bra det när man jobbar och kommer hem sent.
 


Skönt att måndan är överstökad, då är det inte hela veckan kvar! Rätt mycket att göra så dan har gått väldigt snabbt.  Morronmöte i morrn bitti så vi börjar halv 8, inte kul när man har långt att åka och dessutom senvecka på det:-(

 Idag har det varit ett jaha!! väder, försökte sitta ute och äta lunch, men det var för blåsigt för det, ibland har solen skinit och ibland har det varit mulet, tvätten har torkat i alla fall! 8 grader i morse, runt 15 under dan. Ingen promenad idag heller, inte bra för Biggest looser kampen, får ta nya tag i morrn!!

Kram på er!!


Söndag

Idag har det nästan varit en april-vädersdag!! I morse var det 19 grader och mulet, sen har det varit nästan alla väder, blåst, störtregnat och till sist en klarblå himmel och sol!

Har inte gjort så mycket idag, förutom ett besök hos mamma och sen förberett lite inför middan! Vi grillade kotletter och åt potatisgratäng till!  Sen blev det prinsessfödelsedagstårta till efterrätt, gott! Kul när barnen är hemma samtidigt, händer inte alltför ofta tyvärr!! Undrar förresten om det var årets sista grillning?

Nu har vi precis installerat en tillfällig hyresgäst i andra änden av huset, som ska köra lastbil med P några veckor!

Go´natt!!

[prinsesstårta+2.png]
Negativt!!

Det finns väldigt mycket som är positivt med att bo här, men oxå en hel del negativt!! Idag skulle jag köpa den där klädvindan, glad i hågen for jag till Hammarn, stegade in på Ragunda Järn, kollade runt och konstaterade att jag inte såg nån där dom brukar stå!! Frågade killen som jobbade där och mina farhågor besannades, inte en klävinda fanns där, ingen på väg in heller!!! Styrde då färden mot ICA Forsen, dom brukar ha lite udda saker, men tyvärr inte där heller, men dom kunde beställa hem!! Bra, bra, men jag ville ha den idag!!

Hem och ställde in tårtan i kylen, nu hade jag kört 4 mil och ingen klävinda! For till Sollefteå, XL Bygg var målet, och där där fanns det många  klävindor, betalade snabbt i kassan och for hem! Satte upp ställningen och hängde min tvätt!!

14 mil för en klävinda, det är negativt!! Dessutom tog det ju mycket längre tid än planerat!!

Nu har vi varit en sväng på Vildmarksmässan, P köpte det obligatoriska tunnbrödet och en baconlindad korv som vi ska äta till middag!! Sen blir det balkongen för nu skiner solen för fullt!!

Sigge

Jag har blivit momma igen oxå i sommar, till en liten Sigge!! Lika fantastiskt och lika skönt att allt gått bra som förra gången! En stor liten kille som såg dagens ljus den 25 juli, så idag är han precis 1 månad!!

Den här bilden har jag "lånat" av moster Helena, tycker att den är helt underbar!! Man riktigt ser hur stolt Selina är!!


Världens finaste!!
Vet inte vad som hänt med detta inlägg men det hade kommit helt tokigt!! Publiceras igen nu!


Ingen under 24

Haha, det slog mig plötsligt idag att nu har vi "ingen under 24"!! Kommer ihåg när jag jobbade på Aktsam ett bolag som försäkrade bilar att man ställde den frågan massor av gånger varje dag, "Ingen under 24 som kommer att köra din bil??"!! Varför går gränsen just vid 24?? Vad blir så mycket annorlunda just då?? Varför inte 23 eller 25? Man blir myndig vid 20, men man kanske inte är "vuxen" förrän vid 30?? Svaret är statistik såklart!! Men ändå, det kan finnas väldigt ansvarsfulla 18-åringar och totalt körodugliga 50-åringar oxå!
Lördagsmorron

Lördagsmorron är nog veckans bästa morron, man kan äta frukost länge och mycket, helgen är fortfarande framför en och man har ny färsk dagstidning som man kan läsa länge!! Är ju så mycket bättre att läsa papperstidning än att kolla på nätet, är ju en helt annan känsla!!

Vädret idag verkar vara både ock, +18 grader, mulet och utanför vårt ena köksfönster  har björken plötsligt blivit brungul och en massa löv singlar ner när det kommer en vindpust!!

Inget spännande ska väl hända idag, lite städning som vanligt och så måste jag åka o köpa en ny klädvinda utan plastdetaljer!! Har varit så irriterad hela sommaren varför det inte gått att hänga tvätt utan att hänga exakt samma tyngd på varje sektion, trodde att det berodde på att varje runda var trädd fär sig själv, så jag köpte 50 m ny lina o trädde om den, men då upptäckte jag att en plastdetalj på en av armarna var av, så det är nog bara att köpa en ny igen!! Förhoppningsvis kan man hänga tvätt ute ännu några veckor!!

Förutom lite städning blir det inhandling av tårta, P fyller år på måndag men vi tänkte fira honom i morrn när alla kan vara med. Sen ska vi en sväng ner på Vildmarksmässan oxå, men P är iväg och jobbar lie och det vet man inte hur länge det tar!! Annars är det ju friidrotts VM med Kluft på eftermiddan!

Ha en bra dag!!
Vår klävinda för nån vinter sen:-)


Ännu en morron....

Vet inte riktigt vad det är för morron, det är +14 grader, det är lite dimma och det verkar som det har regnat i natt, så det är väl en ganska normal sensommar/höstmorron då!!

I går blev det som jag förstod ingen promenad, men vad gör det när alla mina fina barn och barnbarn var hemma, när det var fullt med liv och rörelse, då bara njuter jag!!! Mycket onyttigheter blev det oxå, men det känns som allt det andra överväger det!!

Idag är det fredag och sen är det äntligen helg!! Känns som det har varit en ovanligt seg vecka, som att tiden stått still ibland, så idag hoppas jag att det går snabbt!

Vet inte riktigt vad jag ska göra i helgen, Jakt & Vildmarksmässan på Älggårdsberget kanske får sig ett besök, annars beror det väl lite på vädret oxå den här årstiden!!

Ja just så börjar friidrotts VM oxå, men har ingen koll på om det sänds på natten eller på tittvänlig tid.

Nu iväg mot Stugun!!
Puss på er!!

En grå morron

Idag är det ingen dimma, mer att molnen hänger i trädtopparna, +9 är det men definitivt ingen sol i sikte!! Men den kanske kommer! Igår var det en fin dag i alla fall, men blev ingen promenad ändå! Behovet av dammsugning var nämligen överhängande!

Skrev av mig en klump i magen gjorde jag oxå, det kändes väldigt skönt att få på pränt det man går och ältar!!

Hämtade Kickan vid bussen klockan 8, skönt att ha henne hemma några dagar!!

I kväll ska det bli lite försenat födelsedagsfirande av henne så det blir nog ingen promenad i dag heller, blir nog en massa fika i stället, inte bra men så kärt att få fira henne här hemma!! Nåt sånt här kanske;-)Kram på er!


Momma

Var ju tvungen att googla på "Momma" när vi var i Kiruna för jag insåg ju att Mommagatan inte hade den betydelse som jag ville att den skulle ha, när det dessutom på vrat hotell fanns en restaurang som hette Momma Steakhouse!! Här kommer förklaringen!!

"Momma var en vitt förgrenad industriidkarsläkt, på 1500-talet bosatt i Aachen och dess närhet, där medlemmar av densamma ägnade sig åt bergsbruk och tidigt övergick till protestantismen. Därifrån utbredde den sig till bland annat Nederländerna, England, Tyskland och Sverige.

Tre bröder, Willem, Abraham och Jakob Momma, inflyttade på 1640-talet till Sverige och ägnade sig åt handel och en bruksdrift, som blev en av landets mest betydelsefulla. De hade privilegier till bergsbruket i Masugnsbyn och Svappavaara och gick även i kompaniskap med Arendt Grape som 1646 erhållit privilegium på bergsrörelse i Torne lappmark och anlagt Kengis bruk.

Willem, död 1679, inrättade ett mässingsbruk i Nyköping 1646 och ägde även Hargs och Skeppsta bruk i Södermanland. Han var innehavare av Väderbrunn men förlorade senare sin förmögenhet. Abraham (1623-1690) och Jakob (1625-1678) adlades 1669 med namnet Reenstierna. Peter Momma (1711-1772) var sonsons son till Willem Momma."Dimmig morron

Sitter här med min frukostmacka och tittar ut och allt är bara vitt, vitt, vitt!! +5 grader!!  Enligt väderprognosen ska det bli en fin dag så småningom men just nu finns inte en tillstymmelse till sol!!


Igår kväll däremot var det strålande sol och alldeles ljummet! Å igår blev det en timmes snabb promenad, fanns ju liksom inget att skylla på, varken för varmt eller regn:-) Tycker ju att det är lite tråkigt att gå, men väldigt skönt efteråt. Satt sen en stund på balkongen i solen och njöt, sen åkte alla mina krukväxter in från balkongen, för nu kan det nog bli en frostnatt när som helst och det vore ju synd om dom ska frysa nu när dom varit på rekreation ute hela sommarn!!

Tittade lite på nya "såpan" True talent och det kan helt klart bli ett bra program, för yta gör nog mycket i bedömningen i artistbranchen!

I kväll kommer Kickan hem från Umeå, ska bli så skönt att få "rå om" henne lite, även om jag jobbar på dagarna!!

Kram på er!

Höstmorron

Ja idag känns det som hösten har anlänt, dimman lättar och solen börjar komma fram, trädgrenarna rör sig lite och det glittrar lite av dagg och regn. Men det ser kallt ut på nåt sätt, trots att det är 8 plusgrader! Det ser höstigt ut, trots att det ännu inte är så många gula löv, men dom ökar drastiskt nu känns det som.

I går kväll störtregnade det och jag insåg att det inte skulle bli nån promenad, annat än ner till postlådan, trots min ambition nu när vi börjat Biggest Loser. Sen efter några timmars stril kom plötsligt solen fram och jag blev sådär velig, ta på skorna och gå eller så inte?? Där är mitt dilemma vad det gäller att röra på sig, att ingen sparkar mig i baken för när jag väl kommer ut är det inga problem, bara det där att ta sig över tröskeln!!!!!

Det som slutligen avgjorde var den nya "såpan" Maestro, trodde det var nåt aldeles extra eftersom Claes Elfsberg och Ola Rapace "nedlåtit" sig till att vara med, men nästa måndag blir det en promenad i stället, för det kändes bara sådär.....

                               

Ha en bra dag!!


Biggest loser

Idag har IC Biggest loser startat!! Får se hur det kommer att fungera jag som både tycker om mat och godsaker och inte är särskilt förtjust i att motionera! Promenera går väl an men såhär på hösten är det ju mycket skönare, och enklare, att sätta sig framför TVn, men det här känns ändå som en sporre. Hade dock tyckt att det varit bättre om det startat innan semestern så man hade haft hela sommarn på sig, när det är ljust på kvällarna. Framemot jul ska vi hålla på. En sak har jag anmält mig till i alla fall, Zumba i Bispgården som börjar i september. Tycker att det ser väldigt kul ut, gillar ju att dansa, och inte som regelrätt träning precis. Ser fram emot det faktiskt, jag som egentligen inte gillar att göra saker i grupp.

Ja, ja, jag kör på och gör det här enbart för min egen skull så får vi se hur långt det bär! Känner mig peppad idag i alla fall! Till 16 december ska vi hålla på, hinner med ett julbord sen då kanske;-)

Go´morron!!

Nu är det slut på allt vad sommarledighet heter, nu är det bara den långa hösten-vintern-våren att kämpa sig igenom innan nästa långa sammanhängande ledighet! Tycker det blir jobbigare för varje år, men man ska vara glad att man har ett jobb att gå till och man ska vara glad att man är frisk och kan gå till jobbet, så egentligen ska jag inte klaga!! Några lediga dagar har jag kvar oxå, som jag får försöka fördela under perioden, så det är inte så synd om mig;-)


Semester dag 4, 17/8 87 mil

Vaknade som vanligt tidigt, varför kan man inte sova när man har semester, men det var nog dom skönaste sängarna vi sovit i på den här resan! Dock låg jag upp och ner, TVn hängde nämligen i en ställning precis ovanför mitt huvud, och det kändes inte helt optimalt att sova under den!! Den hängde kvar på morron i alla fall!!

Vi klev upp och åt frukost och då ringde telefonen, P´s chaufför ringde och sa att han nog inte ville köra nåt mer eftersom det bara strulat dom 2 tidigare dagarna! DÄR & DÅ TOG SEMESTERN SLUT, kan man nog säga! Såg hur håret reste sig på P och såg hans vilda blick! Bilbrist och mycket körning och hans bil skulle stå, ingen bra kombination!!

Dom hade världens sötaste små kaviartuber, tillsammans med den stora ser det ut som en delfinmamma och hennes bebis:-)Nåväl vi var ju nästan 90 mil hemifrån och kunde ju inte bara flyga hem så vi bestämde att vi skulle övernatta i Luleå och sen åka hem nästa dag. Vi startade resan söderut, svängde in i Finland vid Pello och sedan tillbaka in i Sverige vid Övertorneå.

 Torneälven och Sverige på andra sidan! Stannade till vid Kokkolaforsen, som nog är mäktigare på våren, och sen ner till Haparanda och en sväng in i Torneå.Vidare ner mot Luleå, men eftersom klockan inte var särskilt mycket kändes det som att vi skulle fortsätta en bit till. Dessutom regnade det lite så vi körde en runda genom stan och sen fortsatte vi. Några älgar såg vi efter vägen, men eftersom chaufförn hade så bråttom blev det inga kort, dom höll sig i alla fall på rätt sida viltstängslen.Vi passerade Piteå och Skellefteå, med lite rundturer i varje stad, (i Skellefteå försökte vi leta reda på IC´s kontor, men misslyckades) men fortfarande var inte klockan så mycket så vi fortsatte, bestämde att vi skulle övernatta hos Kickan i Umeå, då hade vi inte så långt hem nästa dag!

Kom till Umeå vid halv 6, träffade Kickan och A, for iväg och åt pizza/sallad med dom (där åt vi 4 personer för mindre än vad vi åt 2 för i Norge) och när vi var klara var klockan 7, så vi for dom sista milen hem oxå och var hemma strax efter 10!!

Borta bra men hemma bäst?? Ja visst är det skönt att vara hemma, att sova i sin egen säng osv, men lite snöpligt är det ju eftersom vi inte skulle vara hemma förrän sent på fredag och det är ju alltid kul att se nya saker.....268 mil på 4 dagar är lite mycket även för oss som tycker om att åka bil!

Trötta och lite besvikna somnade vi ganska omgående och vaknade halv 9 nästa morron.

Nya tag

Ja nu har jag publicerat min "resedagbok" för i år, blev ju inte så lång som förra årets, men lite kul att göra en sammanfattning varje kväll och "komma ihåg" vad vi gjorde, vilka platser vi besökt och passerat osv. Med digitalkameran tar man ju oxå en oherrans massa bilder, som jag tycker det är kul att dela med mig av, även om inte alla bilder blir bra när man sitter i bilen och fotar under färd, inte alltid annars heller för den delen.......


Nu har vi varit både längst i söder, längst i norr och längst i väster, måste bli Gotland nästa gång då, så har vi varit längst i öster oxå! Jag har varit där en gång när jag var 5-6 år, men skulle vara roligt att göra ett besök i vuxen ålder oxå. Vet bara inte hur jag ska få med mig P som inte gillar att flyga och inte är särskilt förtjust i att åka båt heller! Men det är ju länge till nästa sommar så jag har gott om tid till övertalning;-)

Måste säga att jag blev ganska förvånad när jag loggade in på min blogg och upptäckte att den besökts av flera personer varje dag, trots att jag inte varit in och skrivit några inlägg sen i våras, inspirationen bara försvann. Får försöka ta lite nya tag nu när hösten närmar sig och man tillbringar mer tid inne igen!!

På återseende!!

Semester dag 3 16/8 49 mil

Hejåhå vad vi åker bil!! Idag har vi åkt från Tromsö via Karesuando och landat i Pajala!! Från Norge, via Finland ca 11 mil och sen tillbaka till Sverige! Och hela tiden sol och 19 - 22 grader, helt fantastiskt när man hört hur det varit hemma!

Vi gjorde lite sightseeing i Tromsö innan vi for vidare, bl a var vi och tittade på flygplatsen, ett måste enligt mannen! För att komma dit åkte vi igenom en lång tunnel och den innehöll bl a 3 rondeller, har aldrig varit med om det tidigare. När vi var vid flygplatsen var det VÄLDIGT nära att vi krockat, vi åkte på vad vi båda uppfattade vara huvudvägen, men det visade sig att vi skulle lämna företräde till dem som kom från ett köpcentra, mysko!! Men det gick bra om än med hjärtat i halsgropen en stund!Sen letade vi oss ut från Tromsö, vi beskådade de fantastiska vyerna som varken jag eller P kan se oss mätta på, ingen av oss vill egentligen köra för vi vill bara titta och insupa allt! Har kommit på att hur än många kort man tar kan man ändå aldrig återge det mäktiga i scenariot!! Men, men man kan ju inte låta bli att fota ändå!!

Här såg vattnet alldeles turkos ut!

Vi letade oss vidare mot Kilpisjärvi och var då inne i Finland.  Tror att det är i närheten av Treriksröset, men såg ingen information om det, så vi stannade aldrig. Sen åkte vi ca 11 tråkiga mil på Finska sidan, bra väg men inte så fin utsikt och raksträckor i det oändliga, den längsta var ca 5 km! Lite renar såg vi oxå igen, inte en ren har vi sett från Kiruna och hela resan genom Norge! Att Finland är de 10 000 sjöarnas land märkte vi oxå.

I Karesuanto tog vi bron över till svenska Karesuando där vi åt lunch på ett litet suspekt ställe! Men solen sken i alla fall!! Sen bestämde vi oss för att ta vägen på svenska sidan med slutmålet Pajala, "bara" 19 mil av tråkig väg, dessutom var det ett flera mil långt vägarbete så det gick inte särskilt snabbt. Till det så strular det för P´s chaufför och mobilmottagningen var inte den bästa så vi fick stå still i flera omgångar!! En stressad P som helst skulle nonstop köra ända hem!! SUCK!! Tur att renarna piggade upp mig med jämna mellanrum!


Nu har vi landat i Pajala och solen skiner från en klarblå himmel, däremot verkar det ska bli skyfall häruppe oxå i morrn så vi får se hur långt vi kommer! De här välkomnade oss när vi kom in på hotellet:-)Semester dag 2 15/8 51 mil

Ny dag och nytt slutmål! Tyvärr har inte nattsömnen varit så god, för ett gäng epa-traktorer, utan ljuddämpare, terroriserade stan hela natten, dom sista hörde vi vid halv 7 på morron!! Utsikten från vårt hotellrum var dock helt ok.

Vi startade dagen med lite sightseeing i Kiruna och dess omgivningar.En väldigt fin kyrka bl a. 
Tyvärr blev det ingen guidad rundtur, eftersom dom bestämt att det är slut på högsäsongen och därför bara hade 2 turer fr o m idag, den första missades med en kvart och den andra gick inte förrän på kl 13 och höll på nästan 3 timmar. Genom lite civil olydnad lyckades vi i alla fall se en stor dumper!!
Vi for en sväng till Jukkasjärvi för att ev se alla ställningar till Ishotellet, men det enda som fanns var 2 jättestora förråd och en stor sandplan. Däremot såg man till Kiruna därifrån.Vid 12 for vi vidare mot Narvik. Över fjället med en hel del fin natur. I Björkliden såg vi oxå Lapporten och en lång bit av vägen hade vi Torne träsk på höger sida, ett enormt sjösystem! En illussion fattigare är jag, har ju som tänkt mig att Kiruna ligger vid foten av Kebnekaise men så är det definitivt inte. Kebnekaise ligger i Abisko och det är många mil från Kiruna och inte vet jag vilket av alla fjäll som var Kebnekaise heller. Hmmm.....På norska sidan, på väg ner mot Narvik.


Vi anlände till Narvik som visade sig vara en liten stad som dessutom inte verkade särskilt rolig, vi såg i alla fall  hamnen för malmutlastningen men sen drog vi vidare med slutmålet Tromsö.Bilder från resan mellan Narvik och Tromsö, så otroligt vackert!!En egyptisk sfinx, eller??

Frampå kvällen blev vi rätt hungriga o tyckte det skulle dröja lite för länge innan vi var framme i Tromsö, så efter ett antal försök på ställen som visade sig vara stängda gick vi in på ett ställe i Bardu. En rätt hade dom, "Köttkaka med potatis" förklarade han, försökte med stora köttbullar, men det var nog snarare köttfärsbiffar med potatis, urkokta grönsaker och hummus tror jag det var. Helt ok mat, MEN priset får en att hicka till. Jag hade 350 NOK kvar sen förra norgeresan så jag skulle betala och trodde nog att jag skulle få en hel del kvar, men 330 NOK kostade det, vågade inte titta på P utan höll god min och betalade!! Inser ju sen att det inte alls var nåt överpris för vi kollade på kvällen i Tromsö och bara en hamburgare kostar mellan 120 & 140 NOK beroende på storlek!! Vi kom fram dit vid ½8 och checkade in på SAS Radison alldeles nere vid vattnet. En vacker kyrkbyggnad fanns vid den magnifika bron som tog oss in till staden.  Strosade runt i staden på kvällen och sen somnade vi ganska tidigt, det är jobbigt att åka bil!!


Hela dagen var det mellan 20 & 24 grader och sol!!

Semester dag 1 14/8 81 mil

Ja idag har vi gjort en "ganska" lång resa, närmare bestämt 81 mil! Vi var ju på bröllop igår, men var hemma före 22 och vaknade utan väckare vid 7. Efter frukost och lite panikletning av bilnyckel, dom hade följt med när jag ställde undan ett par skor, så kom vi iväg vid halv 9 tiden. Vi åkte via Sollefteå-Lycksele-Arvidsjaur-Jokkmokk-Gällivare och landade i Kiruna vid halv 7. Hade egentligen tänkt övernatta i Jokkmokk eller Gällivare, men det är fina vägar, lite trafik och det kändes aldrig jobbigt så då körde vi på. När vi kom fram var det +19 grader, vi som trodde det skulle vara minusgrader.

Att älgen är skogens konung är ju allmänt känt, men jag tror att vägens konung är renen, vi har haft renar framför bilen ett flertal gånger och inte var dom särskilt intresserade av att flytta på sig heller!!

Polcirkeln passerade vi oxå, och även det måste ju förevigas, vi och en massa utländska besökare stod där och fotade:-)Middag åt vi på Husman i Gällivare, helt ok ställe, schnitzel och lax blev det. Ett roligt namn på en affär hittade jag oxå!Nåt som vi tänkt på är att man nästan inte sett några fjäll utan bara skog hittills!

Efter att ha checkat in på Scandic hotel Ferrum, (ferrum=järn=fe) har vi tagit en liten promenad och spanat in omgivningarna. Kirunas stadshus fina klockstapel bl a.
 
Sen hittade jag min egen gata oxå:-)Nu är kl 21 och solen lyser helt underbart fortfarande.


RSS 2.0